Ve středu, 1. 5. 2024, má klub Energy ZAVŘENO.
Ve středu, 8. 5. 2024, má klub Energy ZAVŘENO.

Z praxe dotykového terapeuta

Během dlouholeté praxe dotykového terapeuta jsem se kromě takzvané „klasické masáže“ poučil a získal certifikáty v dalších druzích terapeutického působení na klienty prostřednictvím dotyku. Snad nejvíce zkušeností a dobrých výsledků mi poskytla ájurvédská terapie, i když jsem se jí věnoval především prostřednictvím masírování.

VLASTNÍ POSTUPY

Pochopil jsem, že bolest se objevuje nejen při silném stlačení problematických míst, ale také při nenásilném dotyku na citlivých zónách klientova těla. Prohrabal jsem se desítkami knih, abych poznatky a zkušenosti získané na kurzech doplnil i o takové, o nichž jsem neměl možnost dozvědět se během setkání se zkušenými praktiky. Každý z nich se totiž zabýval především svou soustavou působení, já jsem však hledal komplexnost a takovou techniku, která by vyhovovala nejen „obětem“ na masérském stole, ale rovněž mému naturelu. Práce s přípravky Energy, hlavně s pěticí krémů Pentagramu®, které kdysi přicházely postupně na trh, mě dovedla i k bodové masáži na meridiánech lidského těla a později elektroakupunktuře pomocí přístrojů vytvořených čínskými a ruskými odborníky.

CHODIDLA A KOLENA

Mezi citlivé zóny, na které si někteří klienti nenechali sáhnout, patřila především chodidla, ale také kolena. Jedna i druhá oblast těla však má řadu zón a bodů, jejichž „dotýkáním, ohmatáváním, mísením, hnětením a ždímáním,“ tedy masírováním, se dají dosáhnout vynikající výsledky na cestě k ozdravení. Obě souvisejí jistým způsobem s tematikou Kozoroha. » Chodidla kvůli kontaktu s pevnou zemí jako oporou pro celé tělo. Na ploše chodidla a návazně v prostoru kotníků se nachází soustava reflexních plošek, souvisejících s celým organismem. Mezi návštěvníky se zájmem o terapii se postupně našlo mnoho takových, kterým zcela postačovala reflexologie. Od začátku se pro mě i pro ně nejoblíbenějším a nejčastěji používaným krémem stal Artrin (přibližně uprostřed chodidla se nachází zóna ledvin a také první bod meridiánu ledvin, takže výběr krému se zdá být jednoznačný). Podle zdravotních problémů jsem ale používal všech pět krémů. » Masáž kolen má trochu jiný význam. Kladně působí na náš vnitřní postoj, stálost, výdrž, ale i přijetí pokory. Její blahodárnost je nezaměnitelná. Masáž si dokážeme udělat sami, ale ideální by bylo najít si zkušeného maséra, terapeuta, který ovládá mimo jiné i umění působení na akupresurní body. Krém Artrin, případně některý další – podle zdravotních problémů a s nimi souvisejících meridiánů rozetřeme po celém koleni, které jsme předtím navlhčili, aby se dosáhlo lepší viskozity, prostupnosti a ušetřilo se množství krému, též z boků a zezadu (přes vnitřní stranu kolena procházejí meridiány ledvin, jater, sleziny a slinivky, vzadu močového měchýře, zevně akupunkturní dráhy žlučníku a žaludku, takže k Artrinu se připojují přinejmenším krémy Cytovital a Protektin).

Z meridiánových bodů je snad nejznámější 36. bod meridiánu žaludku, univerzálně využitelný především pro řešení zdravotních problémů orgánů dolní poloviny těla. Nemalý význam má i presura bodu 34 dráhy žlučníku, nacházejícího se nedaleko zmíněného bodu 36. Jejich popis a využití (i dalších bodů) najdeme na plakátech Body zdraví v Klubech Energy. Já jsem vždy začínal masáží pravého kolena, pak jsem přešel na levé, ale jsou terapeuti, kteří to dělají opačně. Je vhodné krouživými pohyby promasírovat koleno, snažit se zahýbat i čéškou a postupně přitlačit konečky prstů všechny prohlubně a výběžky. Neměli bychom přitom zůstat jen v okolí čéšky, ale dostat se i do míst pod a nad kolenem. Během masáže dochází k postupnému uvolnění nejen na tělesné úrovni, ale i v oblasti ducha – například měkčí kolena hovoří o zbavování se duševní strnulosti, myšlenkami na smrt během masáže se osvobozujeme od strachu z ní… Pokud si děláme automasáž kolen, po jejím skončení – měla by trvat nejméně pět minut – by bylo dobré nenuceně se postavit a zlehka se kývat zepředu dozadu, ze strany na stranu. Volná, mírně pokrčená kolena umožní nejen dostatečně pevný postoj, ale i uvolněnost a prostoupení ducha.

Při pravidelném, klidně i každodenním opakování uvedeného postupu například během ranních rituálů se změní postoj k životu a charakter člověka – objeví se přímočarost a cílevědomost, upřímnost, mění se motivační postoje. Především však dochází ke zbavování se falešné ctižádosti. A to snad stojí za to, abychom se svým pravidelným, cíleným dotýkáním věnovali svému zdraví a růstu osobnosti!