Proč častěji bolí břicho o svátcích?

Není to vždy jen tím, že se přejídáme všelijakými dobrotami, kterými si „pokazíme“ žaludek, podráždíme slepé střevo, žlučník nebo slinivku. Často může být příčinou stres, shon a obavy z toho, zda vše stihneme připravit včas, zda bude vše přesně tak „jak se patří“ na velké svátky, zda jsme na něco nebo nedejbože na někoho nezapomněli... Tehdy je příčina žaludeční nevolnosti či bolesti břicha spíše v psychické rovině, bez zjevné organické příčiny, tedy bez dokázané chorobné změny na trávicích orgánech.

BŘIŠNÍ DISKOMFORT
Poměrně častými obtížemi ze strany trávicího traktu bývají bolesti bez zjištěného organického podkladu, tedy bez přítomnosti patologicko-anatomického poškození trávicích orgánů. Říkáme jim také funkční poruchy a jsou způsobeny zejména psychickou zátěží, stresem, obavami z možného selhání či nezvládnutí příprav na svátky. Projevy bývají dosti různorodé. Nejčastěji jsou to pocity bolesti v oblasti žaludku, neurčitý diskomfort v břiše, nechutenství, nevolnost až nutkání na zvracení, někdy i průjem, případně střídání průjmu a zácpy, nafouknutí. Může to být i pocit boule v krku nebo ztíženého polykání. Někdy se přidruží poruchy spánku ve smyslu nespavosti nebo přerušovaného spánku, pocity bušení srdce (palpitace) či ztíženého dýchání.

Energy produkty
Tyto stavy vyžadují spíše uklidnění, pochopení a pomoc ze strany nejbližších, rodiny, prospěšná je spíš empatie než chemické medikamenty. Z přírodních přípravků Energy je dobrým pomocníkem bylinný koncentrát Stimaral, při nervozitě uleví Korolen. Sliznici žaludku a střev ochrání Gynex. Dále je to z řady zelených potravin Organic Barley Juice. Pokud se užívá každé ráno nalačno, rychle dodá energii. Organic Chlorella zase působí pomalu, jemně a vyváženě, dlouhodobě dodává energii organismu vystavenému chronickému stresu. Proto je dobré užívat ji s časovým předstihem. Kombinovaný přípravek Spirulina Barley dodá poměrně rychle energii ve vyvážené formě lidem vyčerpaným fyzicky i duševně.

ZÁNĚT ŽALUDKU Z dalších příčin trávicích obtíží a bolestí, které již mají patologický podklad, se poměrně často vyskytuje akutní zánět žaludku čili akutní gastritida, se kterou se setkal během života už snad každý. Příčinou bývá zejména nevhodně zvolená strava nejen co do množství, ale i kombinace potravin. Ještě častěji to bývá nadměrný příjem alkoholu, zvlášť pokud se spojí s těžkým jídlem nebo některými léky. Projevem jsou pak trávicí čili dyspeptické potíže, bolest v nadbřišku, nevolnost, někdy křeče v břiše a zvracení. Dost často jde spolu se zánětem žaludku ruku v ruce i zánět střev, což se projeví zrychlenou pasáží trávicím traktem a průjmem, tento stav odborně nazýváme akutní gastroenteritida. Příčinou bývá kromě nevhodné kombinace jídel a nápojů také jídlo, které není z hygienického hlediska v pořádku, tedy je kontaminované například salmonelami v důsledku nesprávného nebo dlouhého skladování (majonézové saláty, různé krémy a podobně).

Energy produkty
Uklidňující efekt na podrážděnou sliznici žaludku má bylinný koncentrát Vironal rozpuštěný ve sklenici vody a také některé bylinné čaje, které se ale nesmějí pít horké, pouze vlažné. Vhodné je využít silný detoxikační potenciál Cytosanu, obsah kapsle lze i vypít rozmíchaný ve vodě. Protizánětlivě působí Drags Imun a čaje Lapacho a Uncaria tomentosa. Prospěšné jsou i zelené potraviny, jak již bylo zmíněno výše – zejména Barley Juice jako balzám pohladí podrážděnou žaludeční sliznici. V případě současného zánětu střev a průjmu pomůže účinně regenerovat střevní sliznici a upravit střevní mikroflóru Probiosan a Probiosan Inovum, které zároveň podporují imunitu. Pokud dojde k větší ztrátě tekutin a minerálů, ať už zvracením, nebo průjmem, doplní je Fytomineral, dodržujeme dostatečný pitný režim.

PROBLÉMY SE ŽLUČNÍKEM
Poměrně často se v souvislosti se svátky a přejídáním vyskytují žlučníkové koliky. Nejčastěji je vyvolá konzumace mastných pečených jídel, zejména tučného masa a také bizarní kombinace se sladkostmi, krémovými zákusky, cukrovím, čokoládou apod. Žlučníkové koliky se častěji vyskytují u lidí, kteří k nim mají sklony (predispozici), tj. pokud se již v minulosti u nich takové stavy vyskytly nebo mají diagnostikovanou přítomnost žlučových kamenů či chronický zánět žlučníku. Silná, intenzivní, až nesnesitelná bolest kolikovitého charakteru se projeví v nadbřišku, zejména v oblasti žlučníku, tj. pod pravým podžebřím, často vyzařuje do zad pod pravou lopatku. Přetrvává více hodin, doprovází ji nevolnost, zvracení nebo alespoň nutkání na zvracení (nauzea), jakož i zvýšená tělesná teplota. V drtivé většině případů ji způsobí ucpání žlučovodu kamínkem. Žluč se pak hromadí ve žlučníku, který je výrazně napnutý, zanícený a bolestivý. V závažnějším a včas neřešeném případě se může zánět rozšířit na pobřišnici a způsobit akutní peritonitidu, která již vyžaduje nemocniční léčbu.

Energy produkty
Na prevenci žlučníkových problémů je vhodný bylinný koncentrát Regalen, který lze užít preventivně i jednorázově před oslavou spojenou s nadměrným jedením a pitím. Předcházet tvorbě žlučových kamenů, uvolnit hladké svalstvo žlučníku a zprůchodnit žlučové cesty pomáhá pití čaje Chanca Piedra, který i pomůže zvládnout snadněji záchvaty žlučníkové koliky (namísto spazmolytických léků či infuzí).

SLINIVKA
Odbornou pomoc a urgentní vyšetření je také nutné vyhledat, pokud je podezření na akutní zánět slinivky. Projevuje se prudkou nesnesitelnou bolestí ve střední části břicha, stálou, řezavou a dlouhodobě přetrvávající. Může vyzařovat pod levý žebrový oblouk i do zad mezi lopatky. Doprovází ji nevolnost, zvracení, později dehydratace. Celkový stav postiženého je velmi vážný, vyžaduje urgentní intenzivní léčbu.

Těmto všem poruchám zdraví z přejedení a stresu je určitě rozumnější předcházet pravidelnou zdravou životosprávou a sebekázní, uvědoměním si, že sváteční dny zde nejsou proto, abychom se přejídali, ale užili si je v pohodě a zdraví v kruhu těch, které máme rádi. Nezapomeňme na pravidelný a přiměřený pitný režim, zejména pokud se konzumuje více alkoholu, a také dopřát tělu určitý pohyb, alespoň krátké procházky během dne, mezi jídly.