Poděkování a … Warfarin a spol. :-)

Mé velké poděkování patří brněnskému Klubu Energy, konkrétně paní Hance a Ing. Katce Hosové, za uspořádání, organizaci a poskytnutí příjemného zázemí při přednáškách Univerzity Energy, pořádaných v podzimním semestru. Díky nim a zejména i tomu, že se konaly v Brně, jsem je mohla absolvovat ihned tři soboty krásně za sebou. 

Na všech seminářích jsem také naštěstí natrefila, slovy paní šéfredaktorky MUDr. Katky Himmelové, na samé „ Energy profíky.“                                                     

Paní Mgr. Emmerlingová byla velmi odborná, Marcelka Šťastná zase inspirativní a Maruška Bílková velmi příjemná - tato přednáška tedy byla i společně s paní Macíčkovou DiS a s přímo názornými ukázkami z ošetření.

A teď trošku z jiného soudku - i když pořád samozřejmě ze soudku Energy.

Na jednom z nich, mimo jiné, padl i dotaz na Warfarin a vit. K v potravinách, v zelenině, zeleném čaji a některých bylinkách (a tím pádem jak se můžou kombinovat a užívat v jednotlivých koncentrátech, zelených potravinách, čajích a jiných produktech Energy.)

Článek na toto často dotazované a zajímavé téma sepsal pan doktor Šípoš, kardiolog a předseda Odborné rady Energy na Slovensku a vyšel letos v dubnu ve Vitaečku. Celé znění lékařského odborného článku uvádím zde v odkaze:

https://www.energy.cz/files/vitae/cz/201804/Vitae_2018_04.pdf#page=14

A jen pro shrnutí základních informací, přehlednost, ujasnění a hlavně proto, že opakování je opravdu Matka Moudrosti, připomenu základní fakta.

Velmi často předepisovaný je Warfarin. Patří do skupiny léků, které ve složité kaskádě srážení krve potlačují účinky vitaminu K. Jde o tzv. antagonistu vitaminu K. Vitamin K tedy účinek Warfarinu snižuje a ve velkém množství může i zrušit. V potravinách se nachází zejména v zelených bylinkách obsahující chlorofyl, jako jsou například petrželová nať (v průměru 1220 μg /100g) řeřicha (542 μg /100g) bazalka (415 μg /100g) pak také hlavně v zelené zelenině – špenát (521 μg /100g) kapusta (440 μg /100g) brokolice (180 μg /100g) ale i například v zeleném čaji (712 μg /100g) a v olivovém oleji (200-400 μg /100g) Jeho hladinu může ovlivnit i požití většího množství alkoholu, některé léky užívané na depresi, některá antibiotika, chinin obsažený například v tonicu, preparáty obsahující třezalku tečkovanou, šišák bajkalský nebo arnicu montanu. Na internetu jsou dostupné podrobné tabulky velkého množství potravin s uvedením množství vitaminu K v nich. A seznam většinou pacientovi poskytne formou letáčku i lékař, který Warfarin předepisuje na recept. Při vyváženém stravování se ale závažnému kolísaní hladiny Warfarinu není proč obávat a není nutné striktně zeleninu omezovat až vynechávat, jak bylo dříve doporučováno.  Pokud se stravujeme přiměřeně a s rozumem a neholdujeme při léčbě Warfarinem extrémně například petrželové nati a nesníme z ní na ex tři kytičky, brambory si s ní jemně posypat určitě můžeme a naše hladina INR (dříve Quick) při kontrolním odběru krve bude víceméně stabilní. Za účinnou hladinu při této léčbě se považují hodnoty INR mezi 2-3 a odběry krve jsou v začátcích při nasazení léku častější, aby bylo možné nastavit požadovanou hodnotu, pak jsou její kontroly cca 1x za měsíc.

Kdy odběry krve ale nejsou vůbec potřeba a pacienti nemusí absolutně myslet na množství a druh přijaté zelené zeleniny a jiných potravin, jsou nové antikoagulanciaNOAK (z angl. new oral anticoagulant) Tyto fungují na jiném principu ve složitém a důležitém ději a schématu srážení krve, než přes vitamin K. Jedná se nejčastěji o tablety Eliquis, které blokují koagulační faktor Xa, stejně jako s podobným účinkem lék Xarelto.

Na příbuzném principu – blokace faktoru anti Xa existují i podkožně podávané injekce, zejména v začátku léčby, než jsou pacienti převedeni na nějakou tabletovou (perorální) formu. Jedná se o tzv. „injekce do břicha“ nízkomolekulárním heparinem, zastoupené nejvíce přípravky Clexane, Fraxiparin, Zibor  - a ani zde není vůbec nutné hlídat stravování.

Dalšími léky ovlivňující krevní srážení je lék Pradaxa, nejčastěji ordinována při operačních výměnách kloubů. Ten zase funguje jako inhibitor trombinu – laicky řečeno „zastavovač“ koagulační kaskády, kdy jinak se fibrinogen v krvi promění na fibrin a protrombin na trombin a tak zabrání agregaci (shlukování krevních deštiček.)

Mezi tzv. protidestičkové léky patří lék Plavix nebo Klopidogrel. Podává a užívá se často po infarktu myokardu. Do této skupiny patří i kyselina acetylsalicylová aneb známý Anopyrin, Acylpyrin, Aspirin nebo Godasal. Při užívání těchto léků není nutno hlídat vitamin K v potravinách, protože jejich účinek také neovlivňuje. Tyto léky ale užívané spolu s Warfarinem zvyšují jeho účinek, podobně jako ho zvyšuje Ibalgin, Ibuprofen, Brufen a je tady tedy při jejich kombinacích zvýšené riziko krvácivých projevů z tohoto důvodu.

No a co na závěr? To nejdůležitější.

Produkty Energy a léky na ,,ředení,, krve.

Pokud se jedná o Warfarin, vždy je rozhodující hladina INR, která má být v účinném rozmezí mezi 2-3 a při uvážlivém užívání produktů Energy i zelených potravin se dá tato hladina dosáhnout úpravou dávky léčiva – např. jeho mírným navýšením. Úplně stejně tak, jako se upravuje lidem, kteří se nechtějí vzdát zeleniny, příp. jsou vegetariáni, vegani a podobně.

U těch ostatních zmiňovaných nemusíme hlídat nic. Pouze snad to, aby v domácí lékárničce produkty Energy byly… 

Mgr. Miroslava Aberlová, Dis., Brno