Kdo chce kam, pomůže mu tam aspartam

Užívá se jako: umělé sladidlo
Systematický název: N-L-α-aspartyl-L-fenylalanin 1-metylester
Aditivum: E951


Už dlouho jsem se chystala napsat o této kontroverzní syntetické látce a jsem ráda, že mám konečně příležitost pořádně si provětrat játra. Držte si klobouky, bude to fakt ostrá jízda. Plošné a celosvětové používání aspartamu je totiž důkazem toho, že jsme snadno manipulovatelné ovce.

NEZNALOST CHEMIE NEOMLOUVÁ

Z chemického hlediska je aspartam metylester dipeptidu složeného z kyseliny asparagové a fenylalaninu, tedy dvou aminokyselin, což se na první pohled jeví celkem nevinně. O fenylalaninu se dokonce můžete dočíst, že se jedná o aminokyselinu esenciální, tedy tu, již si tělo neumí vyrobit samo. A ví možná dost dobře, proč. Kyselina asparagová, stejně tak jako fenylalanin se totiž chovají jako neurotoxiny, pokud nejsou součástí komplexního bílkovinného řetězce. Kombinace těchto dvou aminokyselin je nepřirozené, přírodě naprosto neznámé spojení. Pokud se v těle aminokyselina fenylalanin okamžitě nepřemění na tyrosin, napadá nervové buňky a způsobuje poškození mozku, které se pak projevuje jako podrážděnost, úzkost, ztráta paměti, deprese či nespavost. Nenechte se přesvědčit výrobci aspartamu, kteří vydělávají nemalé peníze a tvrdí, že pokud člověk netrpí fenylketonurií (neschopností konverze fenyalaninu na tyrosin), nemá s metabolizací fenylalaninu problém. Problém s metabolizací fenylalaninu můžete totiž mít při zatížení jater ostatními jedy, oslabení ledvin, při nedostatku železa v krvi, nebo pokud máte cukrovku. Ve všech těchto případech se výrazně zvyšuje riziko otravy fenylalaninem, a tedy i poškození mozku. A to není zdaleka všechno. Další látka, která se po konzumaci aspartamu objeví v našem těle, je metanol. Pokud jste doposud byli na pochybách, jestli nejsem přece jen zbytečně hysterická, pak tahle látka by vás měla dostat na moji stranu. Metanol je toxický i v nepatrných dávkách a po metanolové aféře o něm každý ví, že umí způsobit doživotní slepotu, ale dokáže i “lepší” věci, které mohou vypadat, že za ně může něco jiného – jako například otoky mozku, zánět slinivky břišní nebo zánět srdečního svalu. Metanol je prokázaný jed také proto, že naše tělo nemá jinou možnost než jej metabolizovat na látku zvanou formaldehyd. Formaldehyd je prokazatelně karcinogenní (dokonce karcinogen 1. třídy podle Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny), nakládají se do něj biologické preparáty, ale do potravy by si ho nikdo dobrovolně nedal. Dost na tom, že je součástí lepidel a výfukových plynů. V těle se formaldehyd dále přeměňuje na kyselinu mravenčí, která výrazně narušuje acidobazickou rovnováhu krve zvýšením její kyselosti, což může vést k dušnosti, kómatu, narušení nervové soustavy, a nakonec jak jinak než ke smrti.

VYTŘÍBENÉ UMĚNÍ IGNORACE

Sečteno podtrženo a očima biologa zváženo, nevidím na aspartamu nic dobrého. I tu jeho umělou sladkost vnímám jako hnusnou škrabošku zakrývající ještě hnusnější tvář. Dokumentovaných zdravotních následků užívání aspartamu podle Ústavu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) je více než 90. Patří mezi ně jen tak namátkou: otupělost, bolesti hlavy, únava, závratě, bolesti žaludku, bušení srdce, zvyšování hmotnosti, podrážděnost, úzkost, ztráty paměti, halucinace, vyrážky, záchvaty, slepota, hučení v uších, deprese, ztráta sluchu, ztráta chuti, křeče, nespavost, bolesti vystřelující do končetin atd. Daleko víc než samotné zdravotní dopady aspartamu mě ale děsí arogance systému, který si schvaluje, co se mu zachce, a ten, kdo má dost peněz si vědecké studie podporující jeho ekonomické zájmy jednoduše pořídí. Aspartam je dnes přítomen v mnoha tisících produktech, vyrábí se po tunách a pod názvem NutraSweet působí jako vyslovený dobrák od kosti. Je to ale ultra zločinec, mafián a zkorumpovaný podvodník. Takže až vám někdo bude tvrdit, že zdrojem esenciálních aminokyselin jsou žvýkačky, podívejte se, jestli mu nekoukají miliardy z kapsy…