Terapeutické metody - PĚT TIBEŤANŮ

Mnoho z nás hledá pramen mládí. Návod, jak zůstat zdraví a plní sil navzdory přibývajícím rokům. Možná ho najdete při čtení následujících řádků. A možná už jste o něm slyšeli.

PRASTARÉ TAJEMSTVÍ

Jde o soubor pěti cviků pocházejících z Tibetu. Tato soustava má kořeny v józe – anebo opačně, jóga má kořeny v nich. Kdo ví. Celý příběh jejich objevení je poutavý. Jistý plukovník Bradford v Indii slýchal o skupině mnichů, kteří podle vyprávění znají tajemství pramene mládí. Žijí v klášteře, který je okolnímu světu prakticky nepřístupný. Legenda mluvila o starých mužích, kteří klášter našli, pobývali v něm a jakýmsi tajuplným způsobem získali zdraví, sílu a vitalitu. I on se proto po čase znovu do Indie vydal a klášter nalezl. Vrátil se za několik let a přátelé ho nepoznávali. Z nahrbeného penzisty byl výrazně mladší muž s rovným držením těla. Vypadal jako svůj syn. Co se v Tibetu naučil, rozhodl se sdělit dál. Tak vyšla kniha nesoucí název Pět Tibeťanů. Ti hloubavější či zvídavější mohou pátrat po celém příběhu v tomto původním díle, či hledat vysvětlení a důkazy v jeho pokračování. Najdou v něm také příběhy lidí, kteří cvičení praktikují. Zároveň se autor v knize s pomocí vědců snaží odhalit, v čem účinnost Tibeťanů spočívá. Přímočařejší zájemci jistě najdou kurz, kde si poslechnou zkrácenou verzi od zasvěceného lektora, a pod jeho vedením jednotlivé cviky správně zvládnou.

JEN AŤ SE TOČÍ…

Plukovník Bradford prospěšnost cviků vysvětloval tak, že ovlivňují všech sedm čaker, neboli energetických center, aby se správně otáčely. Ve zdravém těle se tyto energetické víry otáčejí velkou rychlostí a umožňují kosmické energii proudit. Jejich zpomalení či zastavení je vlastně nemoc a stárnutí. Každá z čaker má konkrétní vztah k některé ze sedmi žláz s vnitřní sekrecí a funkce čaker pak spočívá v ovlivňování produkce hormonů příslušející žlázy. Lámové cviky nazývají rity, přičemž každý z nich je účinný sám o sobě. Nejlepší výsledky ale poskytuje cvičení všech pěti ritů. Nejsou těžké a až se skamarádíte, zaberou vám pár minut. Objevíte účinný a časově úsporný systém cvičení, který může praktikovat opravdu každý. Když budete cvičit každý den, po měsíci pocítíte první výsledky. Asi po deseti týdnech budete mít ze cvičení zjevný prospěch. I vaše okolí uvidí, že vypadáte mladší a zdravější.

NA VLASTNÍ OČI, KOLENO A BEDRA

Tibeťané a já spolu trávíme čas každý den. I já chci být stále mladá, krásná a zdravá. Po několika týdnech mě přestalo bolet koleno a záda. A pak si všimla kamarádka, že mi neslzí oči. Po třech letech každodenního pálení, uplakaného vzhledu a špatného vidění. Nevšimla jsem si. Postupně jsem totiž odvykala potížím, takže mi hned nedošlo, že už je nemám. A nechyběly mi. Ať už to funguje jakkoli, u mě to zabírá. Existuje jedna možnost, jak zjistit, zda tyto rity působí i na vás, nebo ne. Vyzkoušet je.