Ve středu, 1. 5. 2024, má klub Energy ZAVŘENO.
Ve středu, 8. 5. 2024, má klub Energy ZAVŘENO.

Zůstaň v klidu!

Přiznám se vám, že mým nejvyšším zájmem, který jsem formulovala už v dětství, když mi bylo devět let, bylo a stále je, najít klid v duši. Pořád mě udivuje, že už jako dítě jsem v tom měla natolik jasno a onen klid v duši chápala jako svoji nejvyšší životní prioritu. Nejspíš proto dnes cvičím jógu a jsem fascinovaná bylinkami, které mají na psychiku konejšivý vliv. Máta, meduňka, levandule i kozlík či chmel a samozřejmě třezalka mají na mé zahrádce své čestné místo. Jaké ale bylo mé překvapení, když jsem zjistila, že i magnolie, typicky parkový okrasný stromokeř, obsahuje látky snižující psychické napětí.

CO TO JE A CO TO NENÍ
Zpátky ke klidu ale. Být v klidu chápu jako stav plného vědomí v uvolnění a nikoli letargii způsobenou sedativním účinkem rohypnolu, diazepamu a jim podobných odpojovadel od sebe sama. Farmaceutický průmysl na našem neklidu a duševní nepohodě těžce vydělává a dovoluji si předpokládat, že není ani v nejmenším v jeho zájmu nám v těchto stavech doopravdy pomoci. Proč by jinak byla na trhu antidepresiva, jejichž vedlejším účinkem je deprese!? A když ne přímo deprese, pak zcela oficiálně (cituji)… „Mezi nejčastější vedlejší příznaky patří bolest hlavy, apatie, sucho v ústech, závrať, ztráta libida, přibírání na váze, změny činnosti srdce, malátnost atd.“ Příčinou řady psychických problémů je snížená hladina hormonů serotoninu a dopaminu, kterou některá „moderní“ antidepresiva slibují řešit. Víte ale, že například kořen kudzu podporuje produkci serotoninu a dopaminu, a to vše s pozitivními vedlejšími účinky na kardiovaskulární a trávicí systém, působí mimo jiné proti bolestem hlavy a dokonce i na posílení libida? Hele, že to jde.

NECHCI SE ROZČILOVAT, CHCI BÝT V KLIDU
Věřím, že naše tělo má schopnost vyrovnávat se s nerovnováhou všeho druhu úplně samo. Stejně tak jako máme imunitní systém, který nás nepřetržitě léčí a chrání, máme i svůj autonomní nervový systém, který, jak pevně věřím, pracuje ve prospěch naší psychické rovnováhy a duševní pohody. Sympatikus a parasympatikus jsou dva hlavní antagonisticky působící nervové systémy, které fungují jako jin a jang. Sympatikus stimuluje, podněcuje, zrychluje a parasympatikus zklidňuje, zpomaluje a relaxuje. Obávám se, že sympatikus má historicky v lidské populaci mnohem víc práce. Všechny ty války, útlak, hrozící nebezpečí, rychlost, požadavky, tlak na výkonnost a mnohé další vyvolávají napětí, sympatikus stahuje žaludek, zrychluje srdeční činnost a hlásí stále dokola: „Uteč, nebo bojuj!“ Tohle napětí zcela logicky vyvolává úzkost a úzkost ke klidu nevede, to dokáže jen uvolnění. Vůbec se nedivím tomu, že lidé, kam historie sahá, tolik užívají alkohol, je to totiž látka, která napětí prokazatelně uvolňuje. No jo, ale ani to není zadarmo. Alkohol totiž poškozuje nervy, a co se klidu týče, je to počínání z dlouhodobého hlediska kontraproduktivní.

UKLIDŇUJÍCÍ MOŽNOSTI Řešením je samozřejmě dobrá strava, hodně spánku i pohybu, dělat si radost, nezahlcovat se informacemi a pěstovat přátelské vztahy. Ještě by to trochu chtělo podpořit parasympatikus, abychom se lépe dokázali regenerovat z toho všudypřítomného civilizačního stresu. Na to vám poradím jeden jógový fígl: vydechujte vědomě déle. Energy pro nás v září výhodně nabízí uklidňující kombinaci produktů: Organic Sancha Inchi s obsahem nenasycených mastných kyselin, které se postarají o obaly všech nervových vláken a bezproblémové vedení vzruchů, a Relaxin, který se díky spojení výtažků z magnolie a kořene kudzu postará o uvolnění a snížení napětí. Hlavně buďte v klidu...