VÁNOČNÍ OTEVÍRACÍ DOBA:
23.12. - 26.12. ZAVŘENO
27.12. - PÁTEK: 10-18 hod. OTEVŘENO
30.12. - 3.1.2020 ZAVŘENO
Od 6.1. 2020 běžná otevírací doba

První akce poškádlila naši chuť

První akce poškádlila naši chuť

Lektorka Markéta Malá se zdravými výživovými trendy zabývá od roku 2010. Životní zkoušky ji přivedly k makrobiotice a později k živé stravě. Stojí si za názorem, že zdraví se odvíjí hlavně od toho, zda má člověk čisté, vyživené tělo a je emočně v pohodě. Své poznatky předávala na první letošní akci příbramského Energy Klubu, kde seznamovala klienty a členy klubu s výrobou kokosového jogurtu, jeho prospěšností a s pozitivním vlivem zelených potravin na lidský organismus.

Proč paní Markéta zvolila právě dané téma? „Důvody byly hned dva. Ve střevech sídlí náš druhý mozek – mikrobiom. Dáme-li ho do pořádku, dojde k pozitivní změně i v emoční stabilitě, která je základem zdraví. Dalším důvodem bylo povánoční období. Domácí rostlinný jogurt v kombinaci se zelenými potravinami nabijí energií a pomáhá zmírnit následky svátečního hodování.” Vyzkoušeli jsme Hawaii Spirulinu, Chlorellu, Barley, Acai a Macu – a je zajímavé, že lidem nejvíc chutnaly kupodivu řasy. Návštěvníci workshopu tedy poškádlili své chuťové buňky a zároveň získali informace o detoxikaci těla a o všem, co jim do života může přinést zdravý jídelníček. Jelikož kokosový jogurt jim chutnal, využijí jistě získaných poznatků i doma a pustí se do jeho vlastnoruční výroby. „Mléko z mladých kokosů je výborným nosičem funkčních probiotik.

Někdo může namítnout, že se jedná o exotický plod, bohužel lokální potraviny nemají v tomto směru takovou účinnost a navíc se tento produkt díky své chuti setkává s výbornou odezvou u konzumentů,“ dodává paní Markéta. Nezapomnělo se ani na zajímavé variace, jako například smoothie s ovocem a zelenými potravinami podle chuti s nezakysaným jogurtovým mlékem. Mnozí z účastníků se poprvé setkali se zelenými potravinami, jako je Acai, Spirulina nebo Goji. „Reakce byly úžasné, všichni byli překvapeni výbornou chutí a jednoduchostí výroby těchto potravin, ke které není potřeba žádná extra výbava. Zároveň získali i tip na zdroj surovin,“ hodnotí dojmy z workshopu lektorka.