První akce poškádlila naši chuť

První akce poškádlila naši chuť

Lektorka Markéta Malá se zdravými výživovými trendy zabývá od roku 2010. Životní zkoušky ji přivedly k makrobiotice a později k živé stravě. Stojí si za názorem, že zdraví se odvíjí hlavně od toho, zda má člověk čisté, vyživené tělo a je emočně v pohodě. Své poznatky předávala na první letošní akci příbramského Energy Klubu, kde seznamovala klienty a členy klubu s výrobou kokosového jogurtu, jeho prospěšností a s pozitivním vlivem zelených potravin na lidský organismus.

Proč paní Markéta zvolila právě dané téma? „Důvody byly hned dva. Ve střevech sídlí náš druhý mozek – mikrobiom. Dáme-li ho do pořádku, dojde k pozitivní změně i v emoční stabilitě, která je základem zdraví. Dalším důvodem bylo povánoční období. Domácí rostlinný jogurt v kombinaci se zelenými potravinami nabijí energií a pomáhá zmírnit následky svátečního hodování.” Vyzkoušeli jsme Hawaii Spirulinu, Chlorellu, Barley, Acai a Macu – a je zajímavé, že lidem nejvíc chutnaly kupodivu řasy. Návštěvníci workshopu tedy poškádlili své chuťové buňky a zároveň získali informace o detoxikaci těla a o všem, co jim do života může přinést zdravý jídelníček. Jelikož kokosový jogurt jim chutnal, využijí jistě získaných poznatků i doma a pustí se do jeho vlastnoruční výroby. „Mléko z mladých kokosů je výborným nosičem funkčních probiotik.

Někdo může namítnout, že se jedná o exotický plod, bohužel lokální potraviny nemají v tomto směru takovou účinnost a navíc se tento produkt díky své chuti setkává s výbornou odezvou u konzumentů,“ dodává paní Markéta. Nezapomnělo se ani na zajímavé variace, jako například smoothie s ovocem a zelenými potravinami podle chuti s nezakysaným jogurtovým mlékem. Mnozí z účastníků se poprvé setkali se zelenými potravinami, jako je Acai, Spirulina nebo Goji. „Reakce byly úžasné, všichni byli překvapeni výbornou chutí a jednoduchostí výroby těchto potravin, ke které není potřeba žádná extra výbava. Zároveň získali i tip na zdroj surovin,“ hodnotí dojmy z workshopu lektorka.