Není na světě bylina, aby k něčemu nebyla

ARNIKA – BYLINA OCHRANY

Výrazné, přesto graficky jednoduché květenství prhy arniky se stalo neoficiálním symbolem léčivek, hor i ochrany přírody. Je proto zajímavé, že první zmínky o ní a jejích mocných účincích nacházíme až ve středověkých herbářích. Jak to, že tato vzhledem i účinky (podobné jako u vrby) nepřehlédnutelná bylinka unikla pozornosti antických učenců? Až do 16. století? Její popularita prudce stoupla ve století osmnáctém, kdy ji užíval třeba i Goethe. Mnoho bylinkářů ji dodnes považuje za vůbec nejdůležitější léčivku a to je bohužel i důvod, proč byla v celé Evropě téměř vysbírána a dnes je celosvětově ohroženým a přísně chráněným druhem. Etymologie jejího jména je nejasná: vychází snad ze středověké francouzštiny: arnich – „chránit se“, nebo z řeckého ptarmica – „přinést kýchnutí“. To proto, že rozdrcená bylinka se i šňupala a kouřila a v mnoha zemích jí dodnes říkají „horský tabák“.

 

NEDOSTATKOVÝ ENDEMIT

Arnika roste totiž výhradně na horách – od 600 do 2 700 metrů a pouze v Evropě. Mimo Apeninského a Balkánského poloostrova a Britských ostrovů. Stabilní centrum výskytu leží v Alpách (Švýcarsko) a západních Karpatech. Najít ji můžete i u nás, nejvíce na Šumavě a v Krkonoších, kde vyhledává vlhké a propustné kyselé rašelinné půdy a světlo – takže louky, pastviny, paseky, vřesoviště apod. Ovšem netrhat! Pro komerční využití se pěstuje především ve Francii, Rumunsku či v Estonsku. Roční produkce 50 tun však poptávce zdaleka nestačí. KRÁSNÁ HORALKA Prha arnika (Arnica montana), známá též jako arnika horská, či zkrátka arnika, je trvalka z čeledi hvězdnicovitých, příbuzná tedy třeba sedmikrásce, kopretině či slunečnici. Horské zimy jí pomáhá přečkat krátký, ale tlustý oddenek, ze kterého vyrůstá přízemní listová růžice se 4–6 přisedlými, celokrajnými, 6–15 cm dlouhými listy. Druhý rok vytváří i chlupatou lodyhu s 1–2 páry menších vstřícných listů, která se pne do výšky od 15 až do 70 cm. Od června do srpna vykvétají na jejím vrcholu (popř. i na koncích větví) nepřehlédnutelné voňavé úbory, cca 7 cm v průměru. Okrajové kvítky mají žlutooranžové paprsky, středové kvítky jsou tmavě žluté. Koncem léta plodí ochmýřené nažky.

VŠEMOCNÁ ARNIKA

Arnika je léčivá celá, podaří-li se vám vypěstovat si ji na skalce a budete mít to srdce, můžete vykopat i oddenek, ale z ekologických důvodů se dnes využívá především její květ. Výtažek obsahuje hlavně silice, hořčiny, karotenoidy, třísloviny, mastné kyseliny, thymol, flavonoidy, jedovatý lakton helenalin a další. Ono starofrancouzské arnich – „chránit se“ je v případě léčebných účinků arniky přiléhavé. Má silné analgetické a protizánětlivé účinky a skvěle uvolňuje krevní sraženiny – po úrazech se používá na pohmožděniny a podlitiny, naraženiny i natrženiny svalů. Zároveň tlumí bolest, stimuluje srdce a krevní oběh a urychluje hojení. Používá se proto také jak při revmatismu, tak arterioskleróze, angině pectoris či zánětlivých onemocněních trávicí a dýchací soustavy, onemocněních kůže, nehtů.

NEPÍT. MAZAT. CHRÁNIT.

Nejčastěji se arnika užívá zevně ve formě tinktury. Pozor! Vnitřní užívání jen pod dohledem lékaře! Při nesprávném dávkování a předávkování hrozí vážná otrava: závratě, bušení srdce, bezvědomí i smrt (vzhledem k nutnosti přesného ředění je arnika i jednou ze „zakládajících“ rostlin homeopatie). Pozor by si měli dát zejména lidé s nemocným srdcem, žaludkem a samozřejmě těhotné a kojící. A ne na otevřené rány. Takže žádný čajíček. Ale jako akutní pomoc při namoženém svalu, modřině, popálení, bodnutí hmyzem nebo akné prostě ideální. Arniková tinktura by neměla chybět v žádné domácí ani cestovní lékárničce. Zředěná 1:1 se dá aplikovat přímo na postižené místo (i kloktat), popř. z ní připravit obklad. Vzhledem k přísné ochraně si tinkturu z arniky asi nepřipravíte sami, k dostání je ale škála nejrůznějších přípravků: masti, krémy, masážní gely, šampony, kosmetika, apod. Vyzkoušejte třeba krémy Artrin a Ruticelit od Energy. Ať už budete mít v létě to štěstí setkat se s arnikou ve volné přírodě, nebo budete mít možnost využít jejích účinků, vzpomeňte na sílu této krásné bylinky i na křehkost její budoucnosti. Potažmo křehkost budoucnosti Země. Je potřeba arnich.