Ve středu, 1. 5. 2024, má klub Energy ZAVŘENO.
Ve středu, 8. 5. 2024, má klub Energy ZAVŘENO.

LAPACHO - neboli nápoj Inků

Lapacho je stálezelený až 20 metrů vysoký strom, který se honosí krásnými růžovými květy. Inkové a indiáni strom Lapacho a jeho blahodárné účinky znají už přes patnáct set let. Léčivé účinky ovšem nemají krásné květy, nýbrž červená kůra ze stromu. Lapacho strom je označován také jako “Strom života”

Lapacho v osmi bodech: 

  1. zánětlivá onemocnění (viry, bakterie, plísně)
  2. astma a alergie 
  3. záněty žaludku 
  4. diabetes 
  5. onemocnění jater
  6. prodělaná borelióza a mononukleóza 
  7. onemocnění nervové soustavy
  8. zevně při kožních a gynekologických obtížích 

Lapacho obsahuje lapachol, kterému se připisují až zázračné účinky. Dále rostlina obsahuje flavonoidy, vitaminy (B, C a provitamin A) a je bohatá na minerální látky (vápník, draslíky, fosfor a hořčík) a stopové prvky (křemík, cín a mangan). 

Účinky Lapacho: 

Lapacho se dá označit, díky svým účinkům, za přírodní antibiotikum. Posiluje imunitní systém a má antimikrobiální účinky. Čaj Lapacho je velice vhodné pít během zimních měsíců pro posílení imunitního systému. Tlumí příznaky chřipky, nachlazení a horečky

Lapacho pomáhá při prevenci u onemocnění diabetes, problémy se střevy a infekcemi močových cest. Lapacho se hodí užívat při zánětlivých onemocněních - artritida a záněty žaludku.  

Užívání Lapacha s sebou nese pozitivní vliv také na zažívání a podporuje pravidelné vyměšování bez vedlejších nepříjemných účinků, jako například průjem. Má také pozitivní vliv na zpomalení stárnutí organismu. 

Podpůrný čaj při léčbě rakoviny. 

Sušenou drcenou vnitřní kůru ze stromu lapacho pro přípravu čaje nakoupíte zde

Příprava a dávkování: 

Čaj Lapacho je v každém jihoamerickém regionu připravován podle svého vlastního receptu. Základním receptem je do 1 litru vroucí vody vhodíme 4 plné lžičky Lapacha, 5 minut povaříme. Poté necháme ještě 15-20 minut louhovat. Čaj Lapacho se může pít jak teplý, tak studený. Po 2-3 týdnech užívání je vhodná pauza trvající nejméně měsíc.  

Kontraindikace: 

Lapacho není určeno dětem do 3 let. Užívání během těhotenství a kojení je vhodné konzultovat se svým lékařem. Nedoporučuje se při nízkém krevním tlaku, srdeční nedostatečnosti, průjmových a horečnatých onemocnění. Čaj Lapacho není návykový a neobsahuje kofein.