Ve středu, 1. 5. 2024, má klub Energy ZAVŘENO.
Ve středu, 8. 5. 2024, má klub Energy ZAVŘENO.

Čtvero ročních období aneb Koloběh našich životů

JARO 

Tak už se dočkáme! Konečně jaro! Konec chladu, který leze až do kostí, konec ledových vichrů – to víte, jsem děvče z Vysočiny… A to jaro se nás zeptá, jak jsme hospodařili se silou v zimě. Odpočívali jsme? Pěstovali jsme svoji čchi? Pokud ano, jarní únava se nám jistě vyhne. Pokud jsme nemístně hýřili, pak budeme mít asi problém. A bude dobré se pro příští rok ponaučit.

Jak se tedy v průběhu jara udržet při síle a dobrém zdraví? Je to – jako ostatně vždycky – závislé na tom, jestli jdeme v souladu se silou přírody, nebo jestli se jí nějak protivíme. A jak to poznáme? Stačí se dívat kolem sebe, co se vlastně děje.

Jaro je obdobím zrození. Je dobou začátků. Jako takové je velmi vhodné pro různé detoxikace, pro obnovení sil. Ale pozor, nic se nesmí přehánět! Vždy pomůže přechodné vynechání masa, protože přecházíme z období, kdy naše tělo fungovalo na tuky, do období, kdy bude více zpracovávat cukry. A tak se ve stravě postupně vzdáváme tučných potravin a přeorientováváme se víc a víc na sacharidy. Tím samozřejmě nemyslím sladkosti, ale že začínáme jíst ovoce a zeleninu tak, jak nám je příroda nabízí. Nejprve jsou to kopřivy, pampeliškové listy, popenec, pak pampeliškové květy, sedmikrásky, začínají ředkvičky, salátové listy a první ovoce – u nás je to obvykle zimolez kamčatský. Tyto potraviny jsou nositelem obrovského množství jarní energie.

Z produktů Energy se velmi hodí zelené potraviny, jemná detoxikace pomocí Cytosanu (Silymarin) a z pentagramových produktů Regalen (jitrocel kopinatý). Je velmi důležité zachovávat několik jednoduchých pravidel. Chodit ven, ale dobře oblečení, dávat pozor na zdánlivě teplý jarní vítr, který nám do těla lehce dopraví chlad či vlhkost. Pokud to neuhlídáme, hrozí nachlazení, virózy nebo ústřely krční páteře.

Jarní úklid se značně liší od toho podzimnězimního. Na jaře nejen že smýčíme byt a vyháníme z něj staré energie a pavučiny, ale také přestavujeme nábytek, realizujeme svoje vize a inspirace. Je důležité se takto alespoň trochu bytu a přilehlým prostorám pověnovat, protože tam dovedeme novou, svěží, živou energii plnou potenciálu dalšího rozvoje. Celý rok se nám potom náš prostor bude odměňovat tím, že bude trvale posilovat naši energii. A.V.