Su Jok – lidské tělo na dlani

Su-Jok

Naše tělo je jako maličký, dobře vyladěný vesmír, ve kterém všechno souvisí se vším. Celý organismus můžeme pozorovat na dlani, chodidle, oku, uchu… Různé body na chodidlech a rukou tak mohou ovlivňovat oblasti hlavy, trupu nebo končetin. Pokud se s nimi naučíme pracovat, pomůžeme sobě i svým blízkým. Nahlédněme do principů metody Su Jok, jejíž největší výhodou je, že se dá snadno naučit a ještě snadněji provádět. Léčí i chronické problémy, které klasická medicína často označí za nenapravitelné.

Metoda Su Jok má kořeny v klasické čínské a národní korejské medicíně. Objevil ji a rozpracoval profesor jihokorejské univerzity v Soulu Park Jae Woo, který tento léčebný systém s úspěchem použil na Ukrajině při léčení nemoci z ozáření po černobylské katastrofě. Tak vznikl v Evropě hluboký zájem o tento medicínský směr a odtud se začal velmi rychle šířit po celém světě.

PRINCIP METODY

Při aplikaci Su Jok se vychází z toho, že na rukou a nohou jsou místa odpovídající orgánům a částem lidského těla. Ruce a nohy jsou tedy brány, fungují jako zvláštní řídicí pulty, díky nimž můžeme ovlivňovat a léčit různé nemoci. Je to jednoduché. Když se něco pokazí, tělo vyšle signál o poruše a na rukou a nohou se problém projeví vznikem bolavých bodů. Ty se od ostatních liší elektromagnetickým nábojem, někdy se na nich také utvoří například bradavice nebo skvrny. Tělo dá ruce či noze informaci, že něco není v pořádku. Su Jok se zakládá na standardním působení pěti prvků. Na ruce nebo noze vyhmátneme bolavé místo, a pokud je začneme ošetřovat, dáme nemocné části těla signál, že se má začít uzdravovat. Důležité je vybrat ten správný bod. Najdeme-li ho, můžeme na něj působit tlakem, speciálními magnety, lepit na něj stimulátory (např. semínka různých rostlin), barvit jej a zahřívat. Velkou výhodou je rozdělení ruky na pět prstů, každý z prstů představuje jeden prvek. Pracujeme-li pouze s jedním prstem, můžeme daleko intenzivněji působit na harmonizaci problému.

S ČÍM SU JOK POMÁHÁ

Su Jok lze aplikovat u nepřeberně mnoha diagnóz: při artritidě, astmatu, vysokém nebo nízkém krevním tlaku, vysokém cholesterolu, cukrovce, problémech s ledvinami, obezitě, migréně, nespavosti, depresi, bolestech kolen a zad, menstruačních těžkostech, ale i například při potížích s početím, ochrnutí, bolestech kloubů, otocích končetin či jako celkovou tonizaci organismu. Mimořádně zajímavé je například okamžité zvládnutí epileptického záchvatu. Ráda vysvětluji svým klientům působenít zv. masážního prstýnku – malé spirálky v podobě prstenu. Při jejím přejíždění po prstu je aktivováno tělo ve vertikální podobě, masírováním prstů dochází k uvolnění blokád na drahách čchi. Je tak možné ovlivnit stav celého těla. Odstraňuje se například stres, únava, zlepšuje stav pohybového aparátu a krevní oběh. Použít můžeme prstýnek v barvě odpovídající prvku, jehož aktivace urychlí obnovení správné funkce.

APLIKACE

Body můžeme masírovat kruhovými pohyby 1–2 minuty nebo do odstranění bolesti. U akutních problémů na ně působíme tlakem – používáme cokoli ostré, nehet, párátko, větvičku… Při chronických potížích stimulujeme bod intenzivně a rychle několikrát po sobě, klidně 3x denně. Velmi účinná je kombinace, kdy léčená místa nejprve pečlivě vymasírujeme, pak na ně na 24 hodin nalepíme semena – např. pohanky, pšenice, dýně, fazole nebo jablek. A opět můžeme vybrat semínko, jež odpovídá barvou prvku, který potřebujeme k aktivaci místa.

VÝHODY TERAPIE SU JOK

  • Funguje rychle – při správném použití se organismu uleví už za několik minut.
  • Je bezpečná – správné použití člověku neuškodí.
  • Má univerzální použití – touto metodou lze léčit kteroukoli část těla, jakýkoli orgán.
  • Je vždy po ruce – kdo metodu jednou pochopí, může ji používat celý život.
  • Lze ji snadno kombinovat – báječně se doplňuje s koncentráty a krémy Energy.

STŘÍPKY Z PRAXE

Su Jok se snadno naučí i děti – mám s tím bohaté zkušenosti ze své praxe. Pomáhají si při bolesti bříška, kašli. Jsou šikovné – umějí si třeba mamince říci o Vironal, který jim většinou velmi chutná, a nejsou nemocné ani v období chřipkové epidemie. Často u dětí využívám léčení barvami, někdy také chtějí na místo působení raději nakreslit kočičku nebo srdíčko, než nalepit semínka. Ta používám při ošetření dospělých. Téměř žádný klient ode mne neodchází bez nalepení fazolí. Například při stimulaci ledvin… přidáme k tomu Renol, a životní síla je posílena! Mým favoritem na ošetření je žlučník, v případě, kdy nejde povolit krční páteř, migrény, závratě, omdlévání, bolest kyčlí a jiné… Velkou výhodou je použití Su Joku u těhotných maminek, protože se jedná o neinvazivní metodu. Ostatní kromě těhulek dostanou na cestu domů odpovídající koncentrát a doporučení týkající se životosprávy.

DANA ŠVESTKOVÁ