Saldo kosti aneb Něco málo o kostním obratu

SALDO kosti aneb neco malo o kostnim obratu 

Lze říci, že každá kost má nějakou aktuální, takřka obchodní bilanci. Jedni specialisté (osteoblasty) kostní buňky produkují a jiní specialisté (osteoklasty) je zase likvidují. Vidíte dobře, v našich kostech dochází k aktivnímu odbourávání kostní hmoty. Zároveň se naštěstí vytváří nová kostní tkáň, takže každá kost je neustále v procesu proměny. Říká se tomu kostní remodelace. Tento proces je samo sebou řízen odněkud seshora, ale máme spoustu možností, jak ovlivnit svoji obchodní kostní bilanci ve svůj prospěch.

KOSTI ČASEM UBÝVÁ

Za prvé je nutné přijmout jako fakt, že vyrovnaný kostní obrat je možné udržet jen po nějakou dobu. Za čas (to je to podstatné, co lze ovlivnit) se kostní bilance přesune ve prospěch osteoklastické resorpce a kostní hmoty zkrátka začne ubývat. Zrádné je, že to není vidět, nebolí to, ale pokud to zajde moc daleko, kost se zlomí i při mírném zatížení a pak se tomu říká osteoporóza. Řídnutí kostí, přesněji řečeno ubývání kostní hmoty, čeká dříve nebo později každého z nás. Jediné, co je s tím možné udělat, je vybudovat tolik kostní hmoty, kolik jen lze, dokud je kostní obrat nakloněn ve prospěch osteoblastické novotvorby. A to je přibližně do 30 let věku.

DO TŘICÍTKY ČASU DOST

Jak tedy podpořit kost, aby se do 30 vytvořila dostatečná zásoba kostní tkáně, ze které bude možné s klidem ubírat? Jde o jakousi strategickou dlouhodobou investici, kterou je třeba udělat už v mládí. Takové biologické penzijní připojištění. Investujte do své kosti zátěž a správnou výživu, a ačkoli to nikdy neuvidíte ani neucítíte, určitě se vám to vyplatí. Pokud už máte na krku více než tři křížky, výživa a přiměřená zátěž může ovlivnit vyrovnanost kostního obratu po nějakou dobu a zpomalení úbytku kostní hmoty posléze. Každopádně se to vyplatí. Z tohoto pohledu je životní styl založený na vysedávání u monitoru naprosto vražedný a nestrategický pro kosti do budoucna. Investujte tedy, dokud je čas.

VÝŽIVA A ZÁTĚŽ


Zátěž je základní předpoklad pro stimulaci růstových zón. Naše tělo je chytré a buduje to, co používáme. Co nepoužíváme, to atrofuje – mozek, svaly, kosti, všechno. Přirozená zátěž znamená projít se každý den po venku, poskočit si, popoběhnout. Aspoň chvilku každý den. Při té příležitosti načerpáme dostatek vitaminu D, který se v naší kůži přirozeně vytváří při pobytu na slunci. Co se výživy týče, je potřeba zajistit kosti dostatečný přísun látek pro stavbu – organickou složku kolagen, jenž se tvoří za přispění vitaminu C, a anorganickou složku, kterou představuje celá řada minerálů (vápník, hořčík, křemík, fosfor, mangan). Ideální komplex látek a biologicky aktivních složek, které mají pozitivní vliv na výživu a remodelaci kosti můžete získat užíváním Skeletinu v kombinaci s Renolem, vhodně je doplní Organic Maca. Ani jeden se za vás ale venku neprojde. Jděte a investujte... do sebe.