Nazeleno ze všech stran

ZELENÉ POTRAVINY JSOU SKVĚLÉ, UVNITŘ I NAVENEK

Předpokládám, že to už všichni vědí: zelené potraviny jako chlorelu a mladý ječmen je možné použít i na pleť, a využít tak jejich hojivých schopností. Ve zkratce řečeno, zelené potraviny detoxikují kůži, a působí tím příznivě na ekzémy, vyrážky, akné a špatně se hojící rány. Antiseptický účinek zelených potravin není zanedbatelný. Dokážou si poradit s těžkými kovy, jedy, i volnými radikály, a je tedy nasnadě, že pleť umějí patřičně omladit. No a to mě s postupem času čím dál tím víc přitahuje, takže jsem se dala do experimentování. Chlorella a Barley v prášku jsou geniální vynález, který jsem si pro tento účel vybrala. Vítejte na přehlídce toho nejlepšího, co vzešlo z mé alchymistické dílny!

PLEŤOVÁ MASKA GREEN AND GREEN
Zelený, vitaminy a minerály nabitý prášek je možné smíchat s vhodným nosičem a aplikovat jako pleťovou masku. Ať už Organic Chlorella, nebo Organic Barley – skvěle se k tomu hodí oba. Dobrý základ je oblíbený krém, zakysaná smetana nebo medový tvaroh, ale pokud není zbytí a trápí nás nějaká větší rána, seberme odvahu a nasypejme ten kouzelný prášek přímo do ní. O téhle možnosti jsem se dozvěděla od kamarádky Marušky, která je fanatickou propagátorkou zelených potravin. Nedá na ně dopustit, ba co víc, miluje je natolik, že s nimi vstává i uléhá a já osobně ji podezřívám, že ječmenem i vytírá podlahu. Ptáte se tedy, jak vyrobit tu masku? No, prostě to smícháte dohromady… Pro jistotu ale jeden univerzální recept: 4 lžíce tvarohu vyšleháme s 1 lžící medu, přidáme 1 lžičku Chlorelly a 1 lžičku Barleye. Když to ozdobíme jahodami, vznikne skvělý dezert, ale pokud odoláme, potěšíme svoji pleť. Uvidíte, že zejména děti jedlou masku ocení a že záhy budete mít doma pravidelně wellness. Nebo si můžete hrát na Grinche.

DOMÁCÍ ZUBNÍ PASTA S CHLORELOU
Tato zubní pasta nepění, ale je dobrá a funkční. Taky je velice velice zelená. Pokud máte starost, že vám chlorela zuby obarví, nebojte se. Nikdy jsem neslyšela, že by s tím měl někdo problém při kousání chlorely v tabletkách. Navíc bych si toho všimla u té mojí kamarádky, která chlorelu cucá jako bonbony. Když vám trošku řasy ulpí mezi zuby, jednoduše ji dostanete pryč kartáčkem nebo ji tam necháte a ona vám přes noc bude strážit dutinu proti zubním kazisvětům. Jak tedy na to? V porcelánové malé misce budeme dřevěnou lžičkou míchat následující ingredience:
» 1 velkou lžíci kokosového oleje (je dobré, aby už byl tekutý)
» 1 lžičku zeleného jílu
» 1/2 lžičky jedlé sody (nepřehnat to, jinak kazí chuť)
» pár kapek jakékoliv kombinace kvalitních éterických olejů vhodných pro péči o dutinu ústní (používám tymián, šalvěj, mátu, manuku, tea tree, hřebíček, skořici, pomeranč, ale i růži nebo ylang ylang – udělejte si svůj osobní mix) A teď to přijde: přidáme 1 lžičku Organic Chlorelly, což je vlastně docela hodně, ale nesmíme se toho bát, pořádně promícháme, dokud se to celé nespojí. Vznikne hodně zelená hmota, která je už sama o sobě výborná a všechny prodávané pasty strčí do kapsy. Pokud si svoji zubní pastu ale chceme opravdu „vypěknit“, přimícháme do ní Energy zubní pastu. Já dala Balsamio. Dosáhneme tím dokonalé konzistence a díky anýzovému oleji a stévii i sladké chuti, kterou u pasty prostě máme rádi. Hravé povahy jistě potěší, že uvidí v umyvadle po vyplivnutí pasty krásnou smaragdovou barvu. No považte – dvakrát denně takový zážitek!

TĚLOVÝ PEELING S MLADÝM JEČMENEM
Med je nejlepší základ pro tělový peeling. Vlastně už ho ani na nic jiného nepoužívám. Ideálně tekutý med vyšleháme s olejem dle svého výběru (mandlový, arganový, Nigella sativa nebo třeba olej z himálajských meruněk) a mladým ječmenem. Nakonec přidáme najemno mletou růžovou sůl. Množství musíme vychytat a vlastně to záleží na množství oleje, ale pokud by se stalo, že bude směs moc tuhá, můžeme ji naředit trochou růžové vody. Je dobré, když je hmota tekutější. Přidáním oleje nic nezkazíme. S poměrem ječmene a soli lze experimentovat podle toho, jak hrubý peeling potřebujeme. Směs se dá obohatit kvalitními éterickými oleji vhodnými na pleť (já mám ráda neroli, šalvěj, jasmín, amyris, nard a oud). Ušlehanou hmotu ještě vylepší kokosový olej. Peeling používáme zásadně ve vaně, ideálně při koupeli, kdy nejlépe oceníme barvu vody po jeho smytí – vypadá, jako bychom se koupali v peprmintce. Výhodou tohoto produktu je fakt, že vylezeme z vany a jsme namazaní...